Yapay Zekâ Öğrenmesi Bir Çocuğun Dil Öğrenmesine Benzer mi?

yapay-zek-ogrenmesi-bir-cocugun-dil-ogrenmesine-benzer-mi

Şimdi okuyacağınız bu çalışmada yalnızca bir çocuğun aldığı verilerle yapay zekânın öğrenmesi araştırıldı. Yapay zekânın, çocuğun günlük deneyimindeki sözcük ve kavramları öğrenip öğrenemeyeceği incelendi.

Bir çocuğa altı aylıktan ikinci yaş gününe kadar olan sürede bir kafa kamerası takılarak video kayıtları alındı. Kamera, çocuğun uyanık olduğu sürenin yalnızca yüzde 1’ini kaydetti ve görüntülerin toplam uzunluğu 60 saat kadardı. Kayıtlarda çocuğun beslenmesi, kitap okuması ve oynaması gibi zamanlarda karşılaştığı yaklaşık 250 bin sözcük bulunuyordu. Çocuğun gözleri ve kulaklarıyla aldığı verileri taklit eden bu kayıt sistemindeki verilerle yapay zekâ sistemi eğitildi.

Eğitim sonunda yapay zekâ test edildi. Bir sözcük ve dört farklı resim seçeneği sunuldu, hedef sözcükle resmi eşleştirmesi istendi. Yapay zekânın sözcüklerle nesneleri ilişkilendirebildiği ve çocuğun günlük deneyimindeki sözcük ve kavramların çoğunu öğrenebildiği belirlendi. Bu kadar kısa süreli videodan bile gerçek bir dil öğreniminin yapay zekâ için mümkün olduğu görüldü.

Kaynak:

26.03.2024 |  Teknoloji ve Araştırma Merkez Laboratuvarı