Üniversitemiz Teknoloji ve Araştırma Merkez Laboratuvarında PCR (Polimeraz Zincir Reaksiyonu) Eğitimi Verildi.

universitemiz-teknoloji-ve-arastirma-merkez-laboratuvarinda-pcr-polimeraz-zincir-reaksiyonu-egitim

Üniversitemiz Teknoloji ve Araştırma Merkez Laboratuvarında PCR (Polimeraz Zincir Reaksiyonu) Eğitimi Verildi.

Üniversitemiz Teknoloji ve Araştırma Merkez Laboratuvarına (ŞÜTAM-Lab) kazandırılan Arı Hastalıkları Ar-Ge Laboratuvarında kullanılacak olan gerçek zamanlı PCR cihazı için eğitim düzenlendi ve eğitim, Roshe Türkiye-Moleküler Çözümler Uygulama Uzmanı Kerim Doyuran tarafından verildi. PCR testi günümüzde Dünya Sağlık Örgütü tarafından mevcut koronavirüs enfeksiyonunun teşhisinde kullanıldığını ifade eden Sayın Doyuran cihaz hakkında şunları söyledi:

“Gerçek-zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (gerçek-zamanlı PCR), yaygın olarak kantitatif (quantitative) polimeraz zincir reaksiyonu (qPCR) olarak bilinir, moleküler biyoloji ve yaşam bilimlerinin diğer alanlarında yaygın olarak kullanılan bir laboratuvar tekniğidir. Gerçek-zamanlı PCR, en güçlü ve hassas gen analiz tekniklerinden biridir ve kantitatif gen ekspresyon analizi, genotipleme, SNP analizi, patojen tespiti, ilaç hedef doğrulaması ve RNA enterferansının ölçülmesi dahil olmak üzere geniş bir uygulama yelpazesi için kullanılır. Gerçek-zamanlı PCR, hücrelerdeki veya dokulardaki haberci RNA (mRNA) ve mikroRNA'yı (miRNA) ölçmek için genellikle ters transkripsiyon ile birleştirilir.

PCR cihazı, birbirinden ayrı önceden programlanmış adımlarda bir blok içerisindeki numunelerin sıcaklığını hassas ve hızlı bir şekilde arttırarak ve azaltarak, numunelerin denatürasyonunu ve çeşitli reaktiflerle tekrar bağlanmasını sağlar. Amplifiye edilmiş genetik materyal, klonlama, dizileme, ekspresyon analizi ve genotipleme gibi birçok alt uygulamada kullanılabilir. Termal döngüleyiciler, ayrıca restriksiyon enzim kesimi veya hızlı teşhis dahil olmak üzere diğer sıcaklığa duyarlı reaksiyonlara olanak sağlamak için de laboratuvarlarda kullanılabilir. Gerçek zamanlı PCR hem kalitatif hem de kantitatif analiz için kullanılabilir; uygulamanız için en iyi yöntemi seçmek, bu teknoloji hakkında geniş bilgi gerektirir.

Gerçek-zamanlı PCR, PCR sonuçlarını elde etmek için herhangi bir amplifikasyon sonrası işlemin (ör. jel elektroforezi) yapılmasını gerektirmez. Gerçek-zamanlı PCR kantitatif olarak kullanılabilir (kantitatif gerçek-zamanlı PCR veya qPCR) ve bu durumda kantitatif sonuçlar (yani bir dizinin kopya sayısı) elde edilir. Bununla birlikte, gerçek-zamanlı PCR ayrıca yarı-kantitatif sonuçlar (yani bir dizinin kopya sayısının belirli bir miktarın üstünde/altında olması) elde etmek için yarı-kantitatif (yarı-kantitatif gerçek-zamanlı PCR) olarak veya kalitatif sonuçlar (yani bir dizinin varlığı veya yokluğu) elde etmek için kalitatif (kalitatif gerçek-zamanlı PCR) olarak kullanılabilir. Buna karşılık, geleneksel PCR sonuçları ya kalitatif ya da yarı-kantitatif olabilir. Ayrıca, gerçek-zamanlı PCR'de amplifikasyon sonrası işlem ihtiyacının olmaması verimi artırır, çalışma süresini kısaltır ve deneylerde kontaminasyon riskini azaltır.”

Uygulamalı PCR Eğitimi ŞÜTAM-Lab toplantı salonunda Merkez Müdürü Sayın Doç. Dr. Ahmet Turşucu, ŞırnakTTO A.Ş. Genel Müdürü Doç. Dr. Asaf Tolga ÜLGEN, Arıcılık Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Dr. Mustafa Rüstemoğlu, Ziraat Fakültesinden Dr. Murtaza Hacızade, Dr. Esengül Özdemir, Arş. Gör. Gizem Kamçı ve Merkez Laboratuvar Uzmanı Dr. Canan Ülgen, Dr. Besra İnan, Laborant Derya Batmaz, Veysi İnan, Hüseyin Erçik ve Ahmet Saygın Tatar’ın katılımlarıyla gerçekleşti.

11.01.2023 |  Teknoloji ve Araştırma Merkez Laboratuvarı